Advent Bécsben

Ausztria Bécs

Ott-tartózkodás ideje: 2006. dec. 09.  (1 nap)

0 hozzászólás I 15 446 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. okt. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kalled Beszámolója

Cimkék: advent  Ausztria  Bécs  karácsony  kastély  Schönbrunn  vásár  világörökség  Wien 

Advent Bécsben

A Halkidiki Tours szervezésében tettünk egy adventi látogatást Bécsben.
Kissé máshogy alakult, mint ahogy az ajánlatukban meghirdették. Ez részben az ő hibájuk is volt, másrészt az óriási tömegé, és az osztrák rendőrök is közbeszóltak.

Amint odaértünk azonnal lecsaptak a buszunkra. Míg a buszellenőrzés folyt, addig minket egy osztrák idegenvezető vitt végig a belvároson. Idegenvezető hölgyünk kezében egy autóantennával, amire kék-fehér kockás szalagot kötött szinte rohant előttünk. Alig bírtuk követni. Ha valaki megállt fényképezni, máris lemaradt a csoporttól.

Szóval így futtában megtekintettük a belváros szívében lévő Stephansdom-ot. Ez Ausztria legszebb és legnagyobb gótikus temploma. Innen a Grabenre mentünk tovább, megnéztük a Szentháromság vagy másik nevén a Pestis szobrot. Ez az emlékmű az 1679-es pestis járvány bécsi áldozatainak állít emléket.

A Grabenen továbbhaladva eljutunk a Kohlmarkthoz. Valamikor, mint a neve is mutatja, szénpiac volt. Ma elegáns, drága utca. Ennek végében található a Michaelerplatz, a belváros legszebb tere. A tér temploma a Michaelerkirche, és híres kávézója a Café Griensteidl.

Valamint itt van Bécs híres épületegyüttese, a Hofburg.
Két főbejárata illetve kijárata van. Az egyik az Új Hofburg épülete felől a külső várkapuból, a másik a Kohlmarkt felől. Az In der Burg a Hofburg legnagyobb zárt udvara, egykor lovagi tornák színhelye volt. Közepén I. Ferenc császár emlékműve áll. Az épületegyüttesben találhatóak császári lakosztályok, a téli lovarda és a Stallburg /Istállósvár/ a Nemzeti könyvtár, az Augustinerkirche /Ágostontemplom/ a királyok esküvői temploma.

Innen az Albertinához mentünk tovább. A palotát Mária Terézia ajándékozta vejének, Albert hercegnek. A herceg szülőhelyén, Szászországban kívánt megtelepedni, Mária Terézia azért ajándékozta neki ezt a palotát, hogy lánya Bécsben maradhasson. A műgyűjtéssel Albert herceg kezdett el foglalkozni. Az ő gyűjteménye volt az alapja az Albertinában található világhírű gyűjteménynek.

A gyors városnézés után, még elmentünk megtekinteni a Hundertwasser házat. A híres festő által tervezett bérház Bécs egyik kiemelkedően érdekes látványossága.

Ezután egy buszos városnézés következett. A Duna és a Duna-csatorna között fekvő szigetet II. Miksa idején vadaskertnek rendezték be, majd II. József idején nyilvános parkká vált. Fő látványossága az óriáskerék, és a sportlétesítmények. Ha a Práter melletti hídon átmegyünk, látjuk az UNO-CITY-t, vagyis az ENSZ városrészt. Utána a Ringen mentünk végig. Elhaladtunk az Urania, a Stadt-park mellett a Karlsplatz-ig. Itt áll a Karl Kirche. Egyik oldalán a műszaki főiskola, a másik oldalán a művészház és a Musikvereinhaus áll. Ez utóbbi a magyar televízióban közvetített újévi koncertek helyszíne. Az Opera mellett elhaladva elértünk a Parlament épületéig. A Parlament előtt áll az Athéné kút, Pallas Athéné szobrával. Alatta a törvényhozás és végrehajtás szimbólumai. Ezután a Rathaus /Városháza/ tűnt fel előttünk a parkjában megrendezett adventi vásárral.

Aztán Schönbrunnba mentünk tovább.
Itt fakultatív programként a kastély 22 termének meglátogatása szerepelt. Sajna ez nem jött össze. 2 órakor álltunk sorba jegyért, és csak a fél 5 körüli turnusban lett volna hely. Nekünk meg 4 órára volt megbeszélve, hogy vissza kell menni a buszhoz. Így maradt a kastélypark megtekintése, és az előtte lévő karácsonyi forgatag. Nagyon szép a kastély és a parkja is, de igazán csodálatos látványt nyári időszakban nyújt. A kastély, a park és a kertben található tárgyak felkerültek az UNESCO Világörökség listájára.

Az ajánlatban szereplő esti program úgy hangzott, hogy a kastély és a park megtekintése után visszatérünk a bécsi városháza előtti térre a karácsonyi vásár helyszínére. Ehelyett ki lettünk rakva a buszból a Duna-csatorna melletti Schwedenplatz-on, és két órát kaptunk szabadprogramként. Ebből majdnem egy óra azzal telt el, mire végre odataláltunk a városházához. Mondjuk az esti kivilágítás fantasztikus volt, talán már ezért is megérte odakeveredni. Gyönyörű fények, óriási tömeg és drágaság. Hogy jól zárjuk a napot még az eső is eleredt. De azért sem hagytuk, hogy lehangoljon minket. A nézelődésből nem lett semmi, a vásárlásból főleg nem, mert lassan vissza kellett indulnunk, hogy 7 órára sikerüljön odatalálni a buszunkhoz.

Összegezve mit is mondjak? Amit bele lehetett sűríteni egy napba, azt láttuk. A város nagyon tetszett nekem, és még ebben a szürke, hideg, téli időben is elérte nálam, hogy újra meg újra látni akarjam.
kalled kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina