_Bulgária: túlélési segédlet

Bulgária

Ott-tartózkodás ideje: 2005. jan. 01.  - 2006. dec. 20. (718 nap)

0 hozzászólás I 13 508 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. júl. 05. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Apoca Beszámolója

Cimkék: Albena  bolgár  Bulgária  Koprivsica  Plovdiv  Rila 

Be kell vallanom, nem vagyok a Föld minden szegletébe feltétlenül eljutni akaró világjáró, így eszembe sem jutott, hogy pénzt adjak ki azért, hogy Bulgáriába mehessek. Miután azonban úgy alakult, hogy a munkám miatt mégis ott töltöttem egy hosszabb időszakot, gondoltam, megosztom a legfontosabb tapasztalataimat az érdeklődőkkel.

A bolgárok általában barátságos emberek, többségükkel könnyű jó viszonyt kialakítani. A magyarokat szeretik, úgy tartják, hogy közös ősöktől származunk. (Ez ellentmond a nálunk tanított történelmi dogmáknak, de ettől még akár igaz is lehet, legalábbis én inkább elhiszem, mint a finn-ugor változatot. Mindenesetre jó tudni, hogy ők így látnak minket.) Meglepően sok bolgár járt már Magyarországon.

Mint a déli népeknél általában, a pontosság legtöbbször nem erősségük, de többen már nyugatiasabb stílust vettek fel és nem csak adnak a pontosságra, de el is várják azt. Ezért jobb pontosnak lenni, még ha ez sokszor várakozással is végződik. A határidőket, munka minőséget sokszor nem veszik komolyan, erre jobb előre felkészülni és figyelemmel követni a szolgáltatók tevékenységét.

Ha néhány napnál hosszabban Bulgáriában tervezel tartózkodni, vagy nincs helyi kísérőd, feltétlenül tanulj meg legalább leges-leg-alapabb szinten bolgárul, beleértve az ábécé ismeretét is. A bolgárok többsége ugyanis semmilyen idegen nyelven nem képes kommunikálni. (Sajnos akik megtanulnak egy idegen nyelvet, azok általában villámgyorsan elhagyják az országot.) A legjobb eséllyel a következő nyelveken próbálkozhatsz: a fiataloknál angolul, a középkorúaknál oroszul, az időseknél pedig franciául, esetleg németül.

Ha például bemész egy boltba, kb. 1/3 az esélye annak, hogy valamilyen idegen nyelven meg tudod magad értetni – a turisták által látogatott helyeken jobb az arány, a külvárosokban és az ország belsejében rosszabb. Ezért legjobb, ha önkiszolgáló helyekre jársz. A taxisok esetében is hasonló a helyzet: többen közülük bájos naivsággal feltételezik, hogy a repülőtéren csomagokkal beszálló külföldi utas érti, amit bolgárul mondanak neki.

Magyar-bolgár szótárt nagyon régen adtak ki és nehezen hozzáférhető. Magyar-bolgár társalgási könyvecske néha kapható egyes nagyobb bolgár könyvesboltokban, de ez esetleges. Legjobb, ha egy angol-bolgár szótárt és nyelvkönyvet veszel, ezekkel tele vannak a boltok.

A cirill betűs írást nem olyan nehéz megtanulni és szerencsére a bolgár helyesírás teljesen fonetikus (ellentétben pl. az orosszal).

Figyelj a testbeszédre! Az „igen” és a „nem” gesztusok fordítva vannak a bolgároknál, mint nálunk. Tehát ha nagy nehezen kinyögted a boltban, hogy van-e sonka („Íma li sunka?”), és a boltos „nem”-et ráz a fejével, ne fordulj ki az üzletből, várd meg, amíg előveszi az árut. De vigyázat! A nemzetközi környezetben dolgozó bolgárok egy része átvette az európai gesztusokat, vagy legalábbis idegenekkel ezeket használják. Tehát ha a szállodában az egyik alkalmazott bólogat a mondanivalódra, fogalmad sem lehet, hogy egyetért vagy ellenkezik.

A kereskedők szemlélete valahol félúton jár az európai és az arab normák között. Egyesek az általunk megszokott módon szolgálnak ki, mások viszont nem különösebben zavartatják magukat attól, hogy mit szeretnél, inkább megpróbálják mindenáron rád sózni azt, amijük van. Például a legtöbb üzletben azt adnak, amit kérsz, ha nincs nekik, akkor széttárják a kezüket. Viszont ne csodálkozz, ha mondjuk bolgár néptánc-estre fizetsz be és helyette egy revüműsoron kötsz ki, zsonglőrrel meg tüzes karikákkal. Ugyanígy járhatsz, ha mondjuk lakást szeretnél bérelni. Tegyük fel, hogy megmondod a közvetítőnek, milyet szeretnél és mettől meddig, neki pedig semmi hasonló nincs a kínálatában. Ekkor nem feltétlenül közli veled ezt a szomorú tényt, hanem előbb elvisz azokba a lakásokba, amelyek legalább távolról hasonlítanak az általad leírtakra – például ugyanabban a városban vannak – aztán reménykedik, hogy beleszeretsz valamelyikbe.

A boltokban nem, de az utcai árusoknál bátran lehet alkudozni. A régiségárusoknál feltétlenül ajánlott. Ha a piacon vásárolsz gyümölcsöt vagy zöldséget, akkor olyan árust keress, akinek digitális mérlege van. A hagyományos mérleggel sokan szemérmetlenül átvágnak.

A repülőjáratok általában viszonylag pontosan érkeznek és indulnak. De rossz időjárás (elsősorban köd) jobban felborítja az életet, mint más európai országokban. Ez különösen Szófiára igaz, ahol télen gyakori a köd. Ezért a téli időszakban ne feltételezd, hogy időben odaérkezel / visszajössz, számolj rá lélekben egy-két napot.

Saját kocsival is el lehet jutni Bulgáriába, de viszonylag olcsón bérelhetsz is a kisebb helyi cégektől. Jóval előre kell foglalnod, hogy biztosan jusson neked megfelelő típus (ez főleg a nyári időszakra igaz). Minimális letétet és érvényes jogosítványt kérnek (nem kell nemzetközi, jó a magyar is, csak érvényes legyen). Az egész díjat általában előre kell fizetni, a letéttel együtt.

Néhány, általam kipróbált társaság, akik olcsók és angolul is beszélnek: MD Rent a car (http://www.md-rent.com/), Sikon Group (http://www.sikongroup.com/rentacar/index.htm). Az ismert multik (Hertz, Avis…) is jelen vannak, sokszoros árakkal.

Ha kocsit bérelsz, a papírjait tartsd magadnál, különben bajban leszel, ha ellopják a járgányt! Legyen nálad az angolul tudó kapcsolattartó mobilja, arra az esetre, ha bármi probléma adódna. Mindkét fenti cégnél nagyon segítőkészek voltak – szerencsére komolyabb gondok nem fordultak elő.

Közlekedj óvatosan! A bolgár vezetők jelentős része a közlekedési táblákat csak útszéli dekorációnak tekinti, eszükbe sem jut, hogy bármiféle jelentőséget tulajdonítsanak a rajtuk lévő jeleknek, és a legkevésbé sem törődnek mások testi épségével vagy vagyontárgyaival. Számíts rá, hogy bármikor átléphetik a záróvonalat, esetleg nem állnak meg STOP táblánál stb. (Az is előfordult, hogy a mögöttem jövő rámdudált, mert beérve egy faluba a szabályt betartva lassítani merészeltem.)

Elvileg léteznek autópályák, de ezek rendszeres felújítás alatt állnak. Ne tételezd fel, hogy gyorsan fogsz tudni haladni rajtuk, előbb érdeklődj az aktuális helyzetről.

A forgalmasabb helyeken, de különösen Szófiában sokan szabálytalanul parkolnak, ugyanakkor néha rájön a buzgalom a rendőrökre és a kocsik egy részét elszállítják. Nem kellemes kaland visszaszerezni egy elszállított autót, amiről nem tudod, hová vitték (és ha bérelt, akkor még csak nem is a tiéd, úgyhogy jó eséllyel nem fogják neked visszaadni). Tehát nézd meg, hová parkolsz, ne állj meg valahol csak azért, mert mások is állnak már ott.

Célszerű eurót vinni, ezt nagyon sok helyen váltják. Nem csak pénzváltónál, bankban is nyugodtan próbálkozhatsz, mert a bankok nem olyan pimaszak, mint nálunk, általában minimális árréssel dolgoznak. Forintot csak kevés helyen váltanak.

Pénzváltóknál az átvágás ritka, az egyetlen trükk, amit tapasztaltam, hogy a szokásoshoz hasonló, de rosszabb árfolyamot használ néhány pénzváltó hely. (Például ha mindenki 1,95 levát ad egy euróért, akkor ők 1,59-et, ami első ránézésre ugyanannak tűnik…) A repülőtéren ne válts pénzt, csak amennyit feltétlenül muszáj (bár ezt gondolom, minden tapasztalt utazó magától is tudja).

Az éttermeknek két típusát ismertem meg: amelyek állandó ügyfélkörből élnek, azok meglehetősen megbízhatók. A turisták által látogatott helyeken (ahol a legtöbb vendég csak egyszer fordul meg), hihetetlenül pimaszok. Ezért érdemes inkább a helyiek kedvenc éttermeit látogatni. Ha turista-helyre ültél be, vagy nem tudod biztosan a fajtáját, okvetlenül ellenőrizd a számlát.

Néhány lehúzási módszer (a lista korántsem teljes):

• Hibásan adják össze a tételeket (kézzel írt számlánál fordul elő)
• Nem az étlapon szereplő, hanem magasabb árat számolnak
• Több adagot számolnak fel (pl. „véletlenül” tíz-tizenegy üdítőt ütnek be egy helyett)
• A pénztárgépbe kezdetnek beütnek néhány olyasmit is, amit nem rendeltél, ezek után jön a tényleges fogyasztás. Végül levágják a cédula tetejét a többlet tételekkel és így hozzák ki neked. Így a blokkon látszólag minden egyezik, csak éppen a végösszeg több. Könnyen kiszúrható, mert ilyenkor nincs fejléc a blokkon.

A vendéglői ételek biztonsággal fogyaszthatók, nem hallottam ételmérgezésről vagy hasonló problémáról.

Sok helyen csak bolgár nyelvű étlap van. (Mondtam, hogy érdemes megtanulni egy kicsit bolgárul.) Az alapvető felszolgálási szabályokat sem feltétlenül tartják be, például az ételeket legtöbbször elkészülési sorrendben hozzák ki. Így megeshet, hogy az asztaltársaság egyik tagja már a desszertjét is megkapja, amikor mások még csak az előételt.

A szállodákban a legtöbb recepciós beszél angolul, de van olyan hely, ahol csak némettel lehet boldogulni. Az is előfordult, hogy egy nagyobb szállodában egyik nyelvvel sem értem el semmit (azt a bonyolult kérdést akartam telefonon előre tisztázni, hogy van-e gyerekágyuk), sőt még annyit sem tudtam elérni, hogy legalább átkapcsoljanak valakihez, aki megérti, mit akarok. A szállodai személyzet többi tagjával nem feltétlenül fogsz szót érteni a bolgártól különböző nyelven.

Ha telefonon foglalsz helyet, feltétlenül erősítsd meg a részleteket (dátumok, személyek száma, árak, extra kérések) faxon vagy e-mailben és kérj visszaigazolást róla. (De ne csodálkozz, ha nem válaszolnak.) A kinyomtatott e-mailt vagy faxot vidd magaddal. Olyan eset ugyan nem volt, hogy a foglalásunk ne lett volna érvényes, de az megesett, hogy a helyszínen jóval magasabb árat próbáltak beszedni, mint ami a honlapjukon szerepelt és amit telefonon is megerősítettek. Ekkor jól jött a feltételek írott változata. Ha euróval akarsz fizetni leva helyett, előbb kérdezz rá az árfolyamra.

A tengerparton találkoztam a legpimaszabb módszerekkel. A stratégiájuk az, hogy az olcsó árakkal odacsábítják a népet, aztán ahol lehet, megvágják őket. És akkor már nem is annyira olcsó az a nyaralás, mint ahogy elsőre látszik. Ezért ha a bolgár tengerparton akarsz nyaralni, foglalj előre szállást, lehetőleg teljes ellátással vagy félpanzióval, hogy minél kevesebb váratlan költséged legyen.

Csak ízelítőnek egy eset: az egyik legfelkapottabb tengerparti üdülőtelepre mentünk nyaralni (Albena). Az összes árat euróban adták meg. Ebből naivan arra következtettünk, hogy euróval is lehet fizetni. A helyszínen kiderült, hogy

0. Sokkal magasabbak az árak, mint amit a telefonban mondtak és a honlapon írtak. (Ez nem lepett meg, ennyire már ismertem a bolgárokat. Meglengettem az általam nekik írt részletes e-mailt, amelyben rögtön a telefonos foglalás után összefoglaltam a feltételeket. Továbbá az orruk alá nyomtam a saját honlapjuk árlistáját kinyomtatva, erre morogtak valamit, hogy azok az árak már nem érvényesek, nagy kegyesen „leengedték” az árat, és jött a következő trükk.)

1. Előre kell mindent fizetni.

2. Ők sajnos egy rendelet értelmében nem fogadhatnak el eurót, csak levát (kutyaközönséges hazugság), de a bejáratnál van egy pénzváltó, ahol készséggel átváltják az eurónkat.

3. Az említett pénzváltónál a leva rendkívül sokat ér az euróhoz képest. (Valószínűleg egész Bulgáriában ott váltották a legrosszabbul az eurót.)

4. Az egész üdülőtelepen minden pénzváltó ugyanezt az irreális árfolyamot használja. (Mint kiderült, egy tulajdonos kezében van az egész telep.) A legközelebbi lakott település kb. 20 kilométerre van.

Mondjuk velem éppen nem volt szerencséjük, mert vittem magammal levát is és véletlenül éppen le tudtam perkálni a szükséges összeget, de a tanulságot, gondolom, le tudod vonni…

Itt következik azoknak a kulturális látnivalóknak a teljes listája, amelyeket szerintem semmiképpen sem szabad kihagynod, ha Bulgáriában jársz.

• Kolostor Rilában (csodálatosan szép hely, mesés környezetben, részletesen lásd bármely útikönyvben). Ami viszont nem minden útikönyvben van leírva: aludhatsz a kolostorban is, de jóval előre kell szobát foglalni. A szobák nagyon egyszerűek, és a szerzetesek elvárják a rendes, csendes viselkedést. Ételt célszerű vinni, mert a helyi boltban alig kapható valami élelmiszer. Van két étterem a közelben, mindkettő pimaszul lehúzós.

• Koprivsica: majdnem teljesen eredeti formájában megőrzött bűbájos bolgár városka A rengeteg háború és a rendszeres török mészárlások miatt sajnos nagyon kevés régi település maradt meg épségben. Közülük szerintem ez a legszebb, de a legtöbb útikönyv nem vagy alig említi. Szófiától kb. 120 kilométerre található. Hétfőtől szerdáig ne menj, mert olyankor sok múzeum zárva van. Az éttermekben vigyázz, mert sok helyen csalnak!

• A Hebros szálloda Plovdiv belvárosában. (http://www.hebros-hotel.com) Az általam valaha látott leghangulatosabb szálloda, műemlék jellegű bútorokkal. Érdemes ott tölteni legalább egy éjszakát és elfogyasztani egy vacsorát (drága és pofátlanul kicsik az adagok, de nagyon finom). Előzőleg kérd meg, hogy kapcsolják le a szobádban a légkondit, mire odaérsz, ugyanis jegesmedvének nézik a kedves vendégeket. Ha már arra jársz, megéri tenni egy sétát Plovdiv belvárosában is. De inkább a Hebros szálloda miatt érdemes Plovdivba menni, mint fordítva.

Hát igen, ilyen rövid a lista. Szerintem. Nem véletlenül hagytam ki Szófiát, a teljes bolgár tengerpartot Neszebárral együtt, vagy éppen Veliko Trnovót, a régi fővárost. Ezeken és az útikönyvek által felsorolt többi helyeken is találhatsz érdekességeket, ha meglátogathatod őket. De azért túl sokat ne várj tőlük.

A tengerparti üdülésről röviden: bár a bolgár tengerpart tényleg olcsóbb, mint a felkapott helyek, ennek megvan az oka: kevesebb a lehetőség és a látnivaló, majd miután az olcsó árakkal odacsábították a vendégeket, minden lehetséges módon megpróbálják megvágni őket. (Részletesebben lásd korábban.) Ha a tengerben fürdesz, óvakodj a vízi járművektől: ahol én jártam, ott semmiféle elkülönített rész nem volt a fürdőzőknek. Úgyhogy a tenger veszélyesebbnek tűnt, mint a bolgár közutak (pedig az sem semmi…). Viszont érdekes módon balesetről nem hallottam.

Ha viszont nem a kultúra vagy a tespedés érdekel, hanem természetjáró hajlamaid vannak, akkor rengeteg élményben lehet részed. Csodálatos, majdnem érintetlen hegyek nagy számban vannak Bulgáriában. Szófia határán rögtön kezdődik egy: a Vitosa. Ha a fővárosban jársz, érdemes felmenni rá, akár felvonóval, akár gyalog. Természetesen mindenhol kerüld a nagyobb forgalmú helyeket, mert azokat már elrondították (beépítették, teleszemetelték).

A közbiztonság igen jó, az erőszakos bűncselekmények ismereteim szerint ritkák. Azért ne tartózkodj ismert maffiavezérek és a dolgaikról tudósító újságírók közelében, mert ott könnyen kaphatsz egy-két golyót… A pénztárcádat tartsd biztonságos helyen, főleg ha sötét bőrű kisebbséget látsz közeledni (bár ennyi eszed biztosan magadtól is van).

Ha csaláson kapod a bolgárokat, legtöbbször nem agresszívek, elnézést kérnek, majd a következő alkalommal újra megpróbálják. Éjszaka, elhagyottabb helyen azért lehetőleg ne keveredj vitába taxissal, vendéglőssel vagy hasonlókkal.

A hotelszobát vagy lakást természetesen ne felejtsd el bezárni. Egyéb biztonsági intézkedésre szerintem nincs szükséged.

Az alapgyógyszerekből vigyél magaddal, hogy kéznél legyen, de túl sok mindent nem érdemes felpakolni. Rengeteg a gyógyszertár és elég jól felszereltek. Ha néhány napnál többet tartózkodsz egy helyen, akkor érkezésed után derítsd fel, hogy a környéken hol vannak, mikor vannak nyitva és főleg, hogy melyikben beszélnek valamilyen általad is ismert nyelvet. (Tapasztalatom szerint a gyógyszerészek majdnem fele tud angolul vagy németül.)

Az orvosi ellátásról szerencsére kevés személyes tapasztalatom van, de állítólag nem rossz. Ha egyénileg szervezted az utadat, célszerű érkezésed után felderíteni, hol tudsz a közelben orvoshoz menni. A nálunk megszokott szakorvosi rendelőintézetekhez („SzTK”) hasonlók működnek ott is. Fogorvosi rendelők sűrűn előfordulnak („Стоматолог” szót és bővítményeit keresd). Ne akkor kezdj kapkodni, ha már rosszul vagy.

A várható nyelvi problémák miatt a legtöbbször jobban jársz, ha betegség esetén inkább előrehozod a hazautazást és addig valahogy kihúzod. Ha mégis bolgár orvoshoz kell menned, vidd magaddal a biztosításod (ugye van?), de pénzt is, mert kisebb összegeket készpénzzel kell fizetned. Ha tudsz, vigyél magaddal bolgárul tudó tolmácsot, mert nem garantált, hogy fogsz olyan orvost találni, akivel kommunikálni tudtok. (Még ha ő meg is érti, hogy mik a tünetek, nem biztos, hogy el tudja magyarázni, mi a bajod és mit csinálj vele.)

Összefoglalva: Bulgáriát elsősorban a természet rajongóinak tudom ajánlani. Rajtuk kívül az „időutazóknak” lehet még érdekes, de nekik igencsak sietniük kell, mert az ország bámulatosan gyorsan fejlődik. Ha a jelenlegi ütemben haladnak tovább a dolgok, könnyen megeshet, hogy nemsokára már a bolgárok járnak majd Magyarországra egy kis múltidézésre…
Értékeld az élménybeszámolót!
5.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina