Misztikus tárgyak Bécsben

Ausztria Bécs

Ott-tartózkodás ideje: 2011. márc. 12.  - 2011. márc. 15. (3 nap)

1 hozzászólás I 2 641 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. máj. 19. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója

Cimkék: Ausztria  Bécs 

Egy fórumon vitába keveredtünk azzal kapcsolatban, hogy a tavaly látogatható torinói lepel milyen misztikus érzéseket váltott ki az odautazókban. Konkrétan erről most nem szeretnénk sommás véleményünket megosztani veletek de tény, hogy utazásaink során egyes tárgyak valóban misztikus élményt nyújtanak. Például egy vászon, amely színes foltokkal van tele. Különösen akkor, ha ezt egy Renoir nevű úr maszatolta össze és ott van előtted másfél méterre a párizsi Orangerieben. Vagy egyszerű kövek, amelyek Mükénében alig állnak ki földből, de a tenger felől fújó szél misztikus suhogására érzed, hogy itt volt az európai kultúra egyik bölcsője. Persze mindenkinek van számtalan hasonló ’ misztikus’ élménye. Nekünk Bécsben is vannak ilyen különleges tárgyaink. Állhatnánk persze egy Klimt előtt, II. József, Mária-Terézia, Sisi valamilyen emléke előtt vagy éppen Mozart vagy Beethoven tárgyainál. Mi egy sokkal kevésbé híres misztikus tárgyra hívnánk fel a figyelmeteket. Írásunknak az ad aktualitást, hogy épp 25 évvel ezelőtt pillantottuk meg először, amikor egy Commodore 64 mindenáron történő megvásárlása céljából utaztunk az osztrák fővárosba. Most, hogy márciusi utunk alkalmából ismét többször is láttuk, felelevenedett bennünk a régi emlék és néhány gondolat.

Egy osztrák férfi ment oda, a kis perselybe bedobta a 10 schillinget elvette az újságot. Nem kettőt, nem ötöt, csak egyet. Visszazárta a dobozkát, majd szinte ugyanezzel a lendülettel kivette a hirdetési mellékletet és laza mozdulattal anélkül, hogy egy pillantást vetett volna rá, azt a szemetesbe dobta. Azt a csodálatos, színes, csodát, amit nekünk vasfüggöny mögül érkezőknek még lapozgatni is hónapokig tartó élmény volt. Ma már tudjuk, hogy ez a néhány másodperces történet milyen tömör összefoglalása a nyugati kultúrának és a piacgazdaságnak. Főiskolás korunkban mi is többször próbálkoztunk becsületkasszás megoldásokkal, de a kudarc százszázalékosan borítékolva volt. Itt Bécsben 1986-ban meg működött az utcán, ahol nemcsak érettségizett főiskolások járkálnak. És most 2011-ben is.
A változás csak annyi, hogy most 0.9 vagy 1 EUR-t kell berakni a kis dobozkába, amin ugyan van egy játéklakat, amelynek eltávolítása a maga 3 milliméteres vastagságú szárával csak az 5 éven aluli gyerekeknek jelentene problémát. A lappéldányok pedig egy vastag átlátszó műanyag zsákban vannak elhelyezve az oszlopon. Megálltunk a villanyoszlopra szerelt elárusító pont előtt és percekig csodáltuk, mint néhány órával ezelőtt Klimtet. Milyen jó lenne, egy olyan társadalomban élni ahol ez a pofon egyszerű dolog működik. Lehet-e mindent a szegénységünkkel magyarázni, hiszen itt is vannak koldusok, itt is van bűnözés?
Szinte nem is merem leírni, vajon mi lenne, ha mondjuk a Magyar Nemzetet és a Népszabadságot így értékesítenék Budapesten. Gondoljuk az első éjszaka politikailag semlegesen az összes kis lakat és persely eltűnne a benne lévő pénzérmékkel együtt, ha a tolvajok egyáltalán találnának valamit bennük. Aztán jönnének a vörös és barna festékszórók és a legvégén az egész felgyújtása, hogy egy gusztustalan fekete műanyag massza maradjon mementónak, hogy mi is megpróbáltuk azt, ami a határtól 60 kilométerre nyugatra, már évtizedek óta működik.

Utazásaink során rengeteg emléket hozunk haza pl. Bécsből a gyönyörű Klimtről, a csodálatos Mozartról, és Ferenc-Józsefről. Mi lenen, ha néha ilyen egyszerű dolgokat is hazahoznánk, mint a becsületkasszás hírlap értékesítés, mert ez ugye ezerszer többről szól, mint egy újság megvételéről. Ez maga a kultúra, a polgári öntudat, az önbecsülés. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az elmúlt 25 évben azért valamit fejlődtünk. Már talán mi is megtanultuk a hirdetési mellékleteket ’ lazán’ kezelni. Ha Bécsben jártok a több száz értékesítési pontból nézzetek meg egyet-egyet, talán közösen megfejtjük mi a misztikum ebben.

Szemétégető
Értékeld az élménybeszámolót!
6.7 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
somaeszter - 2011.10.16. 14:55

:) teljesen igazad van!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina