Erdély Parajdi sóbánya

Románia Parajd

Ott-tartózkodás ideje: 2010. máj. 15.  - 2010. máj. 20. (5 nap)

0 hozzászólás I 3 380 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. júl. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója
A Szivárvány–Szieszta Kft szervezésében 2010.05.15-20. erdélyi körutazásunk egyik igen szép kirándulása a Parajdi sóbánya meglátogatása volt. Parajd Szovátától 9 kilométerre, délkeletre található, 500-525 m tengerszint feletti magasságban. A település sóbányájáról és sósfürdőiről nevezetes. A Parajdi sóbánya és a sósfürdo méltán tett szert országos hírre.
A sóbányát évente betegek ezrei keresik fel, mivel sós, fertőtlenítő hatású levegője alkalmas az asztma és más légúti betegségek gyógyítására és enyhítésére.
A sóréteg a földfelszín alatt helyezkedik el, de a felszínen is látható egy sószikla, valamint egy régi bánya üregei.
A sóhegy "gyomrában" mintegy 3 milliárd tonna kősó rejtőzik.
A községközpontból alagút vezet a bányába, amely több teremből áll, ezeket sósziklába vájt járatok kötik össze.
A bányalátogatók és az asztmás betegek a bejárattól autóbusszal jutnak a sóbányába (80 méternyi mélyre), ahonnan még további lépcsőkön jutnak a nagyterembe.
A kitermelés mélyebb szinteken történik (1500 méterig).
Csoportunkat a faluból egy vájaton keresztül vitték le a sóbánya 80 méteres szintjére. Innen még 246 lépcsőfok vezetett le a nagy terembe. Ez egy olyan óriási terem, aminek a magassága 90 méter, s amelyben minden igényt kielégítő gyermek szanatóriumot létesítettek. A teremben gyógykezelésre alkalmas eszközök, épületek, gyermek játszóterek és annak minden felszerelése, hinták, mászókák voltak. Az építményeket fából, kitűnő minőségben készítették. Ottlétünkkor tapasztaltuk, hogy igen sok szülő volt ott gyermekével gyógykezelés céljából. A gyermekek igen vidáman és otthonosan töltötték ott az idejüket. A felszínre ismét az autóbusz járattal jöttünk fel. A sóbányához tartozó felső, régi raktárhelyiséget bortermékek bemutatójának és nagy létszámú vendégek fogadására alkalmasnak építették ki. Csoportunkat borkóstolóval fogadták, s a híres különleges fajtákból vásárolni is lehetett. A Parajdi sóbánya látogatásunk, a teremben elhelyezett, nagy hordón lévő emlékkönyvbe írt bejegyzésünkkel ért véget.
Feltöltve: 2011. júl. 11.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina