Egy hét Csehországban

Csehország

Ott-tartózkodás ideje: 2011. aug. 01.  - 2011. aug. 08. (7 nap)

0 hozzászólás I 4 918 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. aug. 27. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar ffvvmm Beszámolója

Cimkék: Spindleruv Mlyn Krkonose Punkva barlangot Adrspach-i sziklákat Kutna Hora Sychrov-i kastély Hrubá Skálai sziklavárost 

Először is szeretném megköszönni az utazóknak, hogy közzétették tapasztalataikat, sokat segítettek a nyaralásom megtervezésénél. Talán az én beszámolóm is segíthet.
Amikor elkezdtem gyűjteni az információkat Csehországról, egyre gyűltek a szebbnél szebb helyek, érdekességek. Nem győztem szelektálni. Mivel a családommal nyaraltam, közük két 12 éves gyerekkel, akiknek terhelhetőségét, igényeit is figyelembe kellett venni. A szállás kiválasztásánál a fürdési lehetőség elsődleges szempont volt. Így esett a választásunk Spindleruv Mlyn (Krkonose) Aquaparkjára. (WWW.AQUAPARKSPINDL.CZ ) Mi egyhetes csomagot választottunk félpanzióval és napi belépővel a fürdőbe. Két szobát kértünk, külön egyet a gyerekeknek. Aki ezt nem igényli, a szobákban van két fotelágy, úgy is kényelmesen elférnek. A félpanziónál szívesen vettem volna kicsit bővebb választékot a meleg reggelinél, este is lehetett volna gyümölcs is, de azért mindig tudtunk mit választani és bőségesen reggelizni, vacsorázni. A gyerekeim nagyon élvezték a szabadon használható trambulint, és még németül is hajlandóak voltak kommunikálni a többi gyerekkel.
Az odafelé vezető úton Brno közelében megnéztük a Punkva barlangot. (www.cavemk.cz/punkevni-caves/ ) Először egy kicsit megijedtünk, amikor a zsákutcával jelölt útra bekanyarodtunk, de jó helyen jártunk. Nem foglaltunk előre jegyet, de még kaptunk, de várnunk kellett kb. 1,5 órát. Addig az elektromos kisvonat helyett felsétáltunk a barlang bejáratához, elolvastuk a kapott angol nyelvű tájékoztatót. Mint kiderült jól tettük, mert a barlangban nem tudtuk volna. Ha még lett volna időnk és elég koronánk lanovkával felmentünk volna a hegy tetejére is.
Másnap az Adrspach-i sziklákat néztük meg. (www.skaly-adrspach.cz GPS : 50°36'54.36324"N, 16°7'22.44"E)
A bejáratnál kaptunk angol/német tájékoztatót kis térképpel. Mi a zöld útvonalat választottuk. A tónál túl hosszúnak találtuk a sort, így lemondtunk a hajókázásról. Áttértünk a sárga útvonalra, hogy megnézzük a tavat, de valamit elnézhettünk, mert a sok le-föl lépcsőmászás után is a tónak egy kis szeletkéjét láttuk. E miatt a kitérő miatt úgy elfáradtunk, hogy a Teplicei sziklákat már meg sem kerestük.
A harmadik nap Kutna Hora városkát néztük meg. Nagyon szépen rendbetartott Óvárosi részen jópofa ötletnek tartottam, a járdába beépített térképet, a nevezetességekkel. Voltunk a Szent Barbara templomban, ahol kaptunk magyar nyelvű leírást is. A legnagyobb élmény az ezüstbánya volt. ( www.cms-kh.cz ) A vezetett látogatásra itt is várni kellett, de nem sokat. Mi nem vártunk idegen nyelvű vezetésre, így angol/német/orosz nyelvű tájékoztatót kaptunk, ami jó választásnak is bizonyult. Mi nem beszélünk olyan jól angolul, de az írott szöveggel elboldogultunk. A túra során védőruhát, sisakot és lámpát kaptunk, majd levittek a bányába. A kőházban sokat kellett volna várni a vezetett látogatásra, így csak a lapidáriumot néztük meg. A Csontkápolnát sem hagytuk ki, ahol szintén kaptunk magyar nyelvű tájékoztatót. (www.kostnice.cz/ )
A negyedik nap pihenésre szántuk, fürödtünk, bicikliztünk, mini golfoztunk Ha elég bátrak lettünk volna kipróbálhattuk volna a terep rollert is.( www.yellow-point.cz/en/ )
Az ötödik napon Sychrov-i kastély (http://zameksychrov.wz.cz/index.html http://www.zamek-sychrov.cz/ ) volt a cél. Kicsit nehézkesen találtunk oda, valószínűleg új út épült, és a gps-ünk nem volt naprakész. Sajnos a keveredésben nem írtam fel gps koordinátákat, de ha a település megvan, az útba igazító táblák elegendőek. Kétféle túra közül lehetett választani, számunkra nem derült ki mi a különbség közöttük. Amíg a vezetésre vártunk elolvastuk a vásárolt angol nyelvű leírást. A kastély gyönyörű. Ellátogattunk az innen néhány km-re lévő Dlask-gazdaságba, (www.muzeum-turnov.cz/content_pages/view/88 ), ami egy nagyon ötletesen berendezett tájház. Nem nagy az egész, de kíváncsi voltam hogyan építkeztek régebben. Elég sok ilyen jellegű házzal találkoztunk autózásaink során. Még Jicin-ben is megálltunk egy kis időre. Sétáltunk a főtéren, felmásztunk a toronyba, gyönyörködtünk a kilátásban.
A hatodik napon Hrubá Skálai sziklavárost fedeztük fel több-kevesebb sikerrel. (http://www.cesky-raj.info/en/ ) Nem igazán találtam információkat sem az interneten sem az útikönyvemben, még a helyszínen sem. Azt sem tudtuk eldönteni kellett volna-e fizetni. Annyi információm volt, hogy a kastély (könnyen megtaláltuk a táblák segítségével) környékén indul a turista útvonal. Ez igaz is, de vagy négy. Hát választottunk. A zöld egy tanösvény jellegű út, bizonyos pontokon ismertető táblákkal. Amikor már nagyon eltávolodtunk a szikláktól átváltottunk a sárga útvonalra, ami visszavezetett a sziklák közé, a kilátóhoz. A gyerekeim nagyon élvezték, minden kisebb sziklát megmásztak. Nem tudom, hogy láttuk-e mindazt, ami ennek a helynek a jellegzetessége, de szép napot töltöttünk itt. Sajnálom, hogy nem jutott időnk Prachov-i sziklákra, (http://www.prachovskeskaly.com/ ) még az is lehet, hogy jobb választás lett volna elsőre.
A következő napon úgy terveztük, hogy a szállodával szemben lévő sífelvonóval felmegyünk a Medvedin hegyre, túrázunk, vagy biciklizünk, de terveinket az eső elmosta. Így fürödtünk, bowlingoztunk.
Hazafelé megálltunk Prágába egy rövid sétára, csak ízelítés képpen. Megtaláltuk a P+R parkolót (20 korona), a metrót, villamost, (Palmovka) csak a jegyváltással volt problémánk, mert csak fémpénzzel működő automatát találtunk, nekünk meg papírpénzünk volt. Nagy nehezen sikerült csak felváltani. Prága honlapja jó segítséget nyújt a közlekedés megtervezéséhez.
Amiket sikerült megnéznünk, abban számunkra mindben volt valami olyan különlegesség, amit még nem láttunk. (A választásomban ez is szerepet játszott). Ami a hátránynak mutatkozott, a sok utazás. Egyrészt az egy hétig fix szállás miatt, másrészt a sok település miatt lassan haladhatunk. Azt hiszem, még sok olyan dolog van még Csehországban, amit még látnunk kell, egy másik alkalommal. Ami számomra negatívumként maradt meg a Prága Brno autópálya kritikán aluli minősége. Az utak általában elfogadható minőségűek voltak, de az első nap még a gps segítségével belefutottunk egy földút minőségű útba. A másik nem annyira negatív dolog, de apró nehézséget okozott, hogy nem tudtunk több helyen kártyával fizetni. Legközelebb több koronát váltok. Bár eurót a legtöbb helyen váltottak.
Amire még jó, ha odafigyelünk, hogy a kastélyok, múzeumok hétfőn zárva tartanak.
Mindenkinek jó időtöltést kívánok Csehországban.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina