ZAKOPANE Szeptemberben

Lengyelország Zakopane

Ott-tartózkodás ideje: 2013. szept. 20.  - 2013. szept. 23. (3 nap)

0 hozzászólás I 11 657 látogató olvasta. Rögzítve: 2013. szept. 25. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar wegierski Beszámolója

Cimkék: krakkó  sóbánya  zakopane 

ZAKOPANE / Szeptemberben

Mi négy csodálatos napot töltöttünk el a Magas Tátra északi lejtőjénél fekvő kis üdülővárosban. Mindenképpen olvassátok el "nulladikváltozat" beszámolóját, mert mi is az alapján indultunk neki a túrának. (www.ongo.hu/elmenybeszamolok/5763)

PÉNZ: Mindenképpen kint váltsatok pénzt! "nulladikváltozat" élménybeszámolójával szemben ugyanis így a legjobb. Ő ugyanis félreértette a kiírásokat, ami amúgy teljesen érthető. A valóság ugyanis az, hogy itthon (2013.09. hó) 74,5 forintért kaptunk 1 zlotyit, kint pedig kb 72 forintért. A kíírások ugyanis úgy értelmezendőek, hogy 100 magyar forintért kapsz 13.8 zlotyit. Sajnos ők nem írják ki sem a tizedesvesszőt, sem pedig azt, hogy ezért 100 forintot értenek. Így tehát a táblán csak azt láthatod, hogy "HUF: 138". Amúgy pedig az eurót is itt érdemes váltani, mert sokkal jobban váltanak, mint itthon. A magyar váltók pedig ha eurót akarnál zlotyira váltani, akkor előbb forintra váltanak, abból pedig zlotyira - így kétszer fizetsz kezelési költséget!!!

Az árak amúgy hasonlóak, mint itthon, de itt néhol még a bárokban is bolti áron mérik a seritalt. Összességében pedig nekem úgy tűnt, hogy itt nem dívik a túristák szervezett kifosztása, mint például a Balatonon. Parkolás, étterem, bolt, szuvenír - mind elfogadható áron volt.

KAJA: Valóban feltétlenül ki kell próbálni a sajtokat, mert igen finomak. Néhol a kisméretű sajtokat (amúgy 1.5 zloty) úgy is kaphatod, hogy papírtálcán grillezve, melegen adják és kapsz hozzá lekvárt is, ami így nagyon finom (így 3 zloty). Kóstold meg.

Zakopane főutcáján több helyen is kaphatsz "Góralburger"-t, ami a maga 10 zlotys árával nagyon megéri. A húspogácsa nagy és finom, a zöldség rengeteg, a hozzá választható öntetek finomak. Ha egy ilyet megeszel, akkor jó ideig nem leszel éhes. Így bátran kihagyhatod a közeli nemzetközi gyorséttermet...

A Wieliczka-i sóbánya bejáratától az utca szemben lévő oldalán kicsit feljebb van egy helyi ételeket árusító nagyon hangulatos étterem. Az ételek nagyon jók, az étlap háromnyelvű (lengyel-angol-német), az árak pedig teljesen elfogadhatóak (a legdrágább halétel volt 25 zloty). A berendezés nagyon kellemes régies. Az adagok megfelelők. A hely neve: Karczma Halit (www.halit.krakow.pl)

AJÁNDÉK: Ha Zakopaneban laksz, de belátogatsz Krakkóba, akkor semmiképpen se vásárolj a Posztócsarnokban, mert az árak többszöröse a zakopaneieknek. Amúgy a Posztócsarnok külső oldalában vannak igényes boltok is, de aki valódi művészi fafaragású képeket akarna venni, annak igen mélyen kellene a pénztárcájába nyúlnia (1000-2500 zloty). A többi tucatárut pedig megkapod a zakopanei piacon is túlnyomórészt...

Sajtokat mindenképpen hozz haza, mert a legjobb ajándék, pláne, ha helyi lekvárt is viszel hozzá. Vigyázz azonban, mert a sajtok levet ereszetenek, így jól csomagold be, ne járj úgy mint mi :o)))

ÖLTÖZKÖDÉS: Ha Zakopanéből a Kasprowy Wierch-re mentek fel, mindenképpen nagyon sok ruhát vigyetek (sál, sapka, kesztyű is)! A hegy tetején szeptemberben kb. 5 fok volt, és persze szelet is kaptunk. Tessék túracipőt is húzni, mert hó van fent, és anélkül a jeges úton nehéz sétát tenni...

Szeptember végén amúgy a hőmérséklet Zakopanéban elfogadható volt, de a négy napból két és fél napig esett vagy szemerkélt az eső.

SZÁLLÁS: Mi nem foglaltunk semmilyen szállást, de szinte azonnal találtunk. A legjobb megoldás szerintem, ha valahol leteszed az autót (parkolni amúgy azért nem olyan könnyű, ha nem a központban levő fizetőparkolóba mész, mert nagyon szűkek az utcák. A fizetőparkolóban a 3 zloty/megkezdett óra az általános), sétálsz egy kicsit, és a neked tetsző faházba bemész és megkérdezed, van-e szabad szobájuk. Nekünk bejött és meg is voltunk elégedve. A lengyelek semmit nem írnak ki más nyelven, tehát kiadó szobájukat "POKOI" vagy "POKOJ" táblával tudatják. A szoba amúgy 40 zloty volt fő/éj, reggeli nélkül, és úgy tűnik, ez egy általánosan alkalmazott ár.

KIRÁNDULÁS: Ha szeptemberben (a két szezon között) a Kasprowy Wierch-re mentek, akkor is kell sorban állnotok (nekünk kb. 1óra 20perc volt). Amúgy ha elindultok Zakopane főutcáján, akkor Kuznice érintésével pont a lenti függővasút-végállomásra juttok (több mint egyórás gyaloglás a központtól). A főutca alsó részén lovaskocsik várnak, azokkal is fel lehet jutni. Mi gyalog indultunk el, azután az út felénél a fel-le ingázó buszok egyikével mentünk tovább - 3 zloty/fő. A sort végigálltuk, a retúrjegy (50 zlozy/fő) pedig két órára szól (ha többet maradnál fent, rá kell fizetned). Ha tehát felértél, akkor kb. másfél órád van sétálni, fotózni. Fent étterem, (fizetős)mosdó van, tehát ha lustább vagy, akkor is ellehetsz ott. Nekünk azonnal, sorbanállás nélkül sikerült lejutnunk a fügővasúttal. Lefelé busszal jöttünk, amik ott állnak a lenti végállomásnál, és 3 zlotyiért visznek a központba vissza. A táj gyönyörű, nekünk ez a program sokkal jobban bejött, mint a sóbánya.

Elmentünk a wieliczkai sóbányába is (ami Krakkó elővárosában van, kb. 1,5 órás autózás Zakopanéből), de az erdélyi sóbányák után nekünk nem volt annyira nagy szám. Igaz ugyan, hogy másképpen néz ki, de sok újdonságot mégsem láttunk. Mi is lengyel csoporttal mentünk le (52 zloty/fő), és egyátalán nem kellett a jegyért sorba állnunk, csak jegyváltás után a lemenetnél kb. 25 percet. A lengyel jegyet amúgy úgy tudod megvenni, ha a nagy sorokat kikerülöd és az épület jobb hátsó oldalánál mész be egy oldalsó bejáraton, nem messze a külön épületben álló ingyenes wc-től. Az épületbe lépve rögtön jobbra ott a pénztár, aztán már állhatsz is be a lemenők közé. A bányában lent néhol van amúgy wc, tehát a felfázott turisták se aggódjanak. Lefelé rengeteg (!) lépcsővel indul a program, tehát aki nem bírja, ne menjen le! A vezetett túra első fele jó két óra. Közben van két helyen is megállás kis szuvenírüzlettel, büfével. A túra első fele egy étteremnél ér véget. Itt választhatsz, hogy továbbmész e a bányatechnikai kiállításra, vagy felmész lifttel. Nekünk már elég volt, úgyhogy a liftre várók sorába álltunk. Amikor már voltunk páran, akkor az egyik vezető elvitt minket a liftig (még vagy 6-8 perc gyalog). Felérve nem tudtuk, hogy a város melyik részébe értünk, de ha a kijáratnál jobbra fordulsz, és átmész egy nagy parkon akkor kb. 10 perc alatt visszajutsz kényelmes sétával a főbejárathoz. Parkolni mi egy közeli utcában voltunk ingyen...

Krakkóba a sóbánya után mentünk be sétálni, de hamar rájöttünk, hogy több nap kellene a múzeumok bejárására, így csak egy jót sétáltunk az óvárosban és a várban. Később majd visszajövünk ide, de ez a pár órás séta is gyönyörű volt. Parkolni könnyű az óváros közvetlen közelében is, mert vannak fizetős parkolók, a szokásos megfizethető árakon.

Zakopanéban amúgy gyönyörű környezetben sétálhatunk, és néhol olyan varázslatos faházakat lehet látni, mintha egy mesében lennél. Némelyik kert is párját ritkítja - minden zöld, a virágok így szeptemberben is gyönyörűek, érik a málna is. A faházak részletei is figyelmet érdemelnek. A fazsindelyes házak tetőmegoldásai néha a magyar ácsokat sírásra késztetnék, és sok helyen még az esőcsatorna is fából van. Meglátásunk szerint nem engedték, elrontani modern tájidegen házakkal a kisvárosuk látványát, és ez mindenképpen dícséretet érdemel. Fotótéma tehát akad bőven, sok szép órát el lehet sétával és bámészkodással tölteni. Legjobb persze, ha te is egy szép gorál faházban laksz, mert akkor belülről is megtapasztalhatod ezeket.

ÖSSZEGEZVE: Mi mindenképpen visszajövünk még, mert egyrészt a töredékét sem tudtuk megnézni a tervezetteknek (tervezzetek ti is több napot, az időjárás szeszélyessége miatt), másrészt minden gyönyörű, az árak pedig jók. Útikönyv, autós GPS elengedhetetlen, helyi térképet pedig olcsón kapsz odakint(kb. 10 zloty). Talán legérdemesebb lenne augusztusban menni, mert gyönyörű kirándulóutak indulnak Zakopanéből, de szürke időben, esőben azért az nem az igazi... Nagyon tetszett az is, hogy nem kívánnak megfelelni a multikultinak, így csak lengyelül írnak ki mindent, és leginkább csak saját anyanyelvükön kommunkálnak, ami izgalmas kihívást jelent. Persze kézzel-lábbal és némi angol nyelvtudással azért megértetheted magadat.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina