Hosszúhétvége Lengyelországban

Lengyelország Wieliczka Hotel Galicja

Ott-tartózkodás ideje: 2014. okt. 23.  - 2014. okt. 25. (2 nap)

0 hozzászólás I 1 019 látogató olvasta. Rögzítve: 2014. nov. 19. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar CsL Beszámolója
Hotel Galicja értékelése
CsL még nem értékelte!
Még senki sem értékelte ezt a szálláshelyet.

Légy
te az első!

Nyáron beszerzett kuponos foglalással voltunk hosszúhétvégézni Krakkóban és környékén.
Az időjárás nem volt túl kegyes a városnézéshez.
Érkezésünk napján gyorsan megnéztük a szállás melett található Wieliczkai sóbányát. Messze jobban kiépített mint Parajd, ugyanakkor Parajd szebb, még látványosabb, pedig ez sem semmi.
Magyar idegen vezetés épp nem volt. Kis szervezési malőr folytán mindjárt két angol idegenvezetőt is megtapasztaltam. Szerencsés módon akivel indult a túrám, az egy apró 30-as nő volt olyan gyönyörű kiejtéssel, hogy csak irigykedtem rá. Minden szavát értettem- Aztán a később át kellett váltanom egy férfi vezetőre, akinek a beszéde (és amúgy a kinézete is) arra emlékeztetett ahogy az egyiptomiak beszélnek, valami egészen rettenetes akcentussal. Ajánlom mindenkinek hogy hallgasa a vezetést, anélkül szerintem uncsi lenne. Kóborolni nem lehet pl úgy mint ahogy parajdon lehet. de ez itt nem is egy nagy csarnok hanem 300km járat.
Karakkó városközpontja olyami mint a váci utca és környéke nálunk, a főbb látnivalók ott koncentrálódnak. Sétálóutcás megoldás autóval ne akarjon senki bemenni.
Ajánlott irodalom a "Krakkó látnivalók". A várban két dolgot tudok nagyon bátran ajánlai, a katedrálist, ami alapban ingyenesen megtekinthető. Ide is ajánlom a vezetőt. Elég sok érdekes lengyel-magyar történelmi kapcsolatról lehet iskolában nem tanított infót szerezni.A másik amit ajánlok az a fegyver és kincstá. HIhetetlenül gazdag gyüjteményük van. A Towerrel vetekszik. (na jó majdnem de sok párhuzam van)
Időpontra lehet bejutni, erre és hogy táskát nem lehet bevinni (szigorúan!) érdemes figyelni.
A fogadó termeket is megnéztük de azok elég üresek voltak.
A főtéren találtunk egy csokoládé "kávéházat" amit meg kell emlitsek. HIhetetlenül finom forró csokijuk van, ami annak fényében hogy nem is szeretem a forró csokit azt gondolom elég nagy elismerés.
Utolsó nap Auswitzba mentünk. Ott sem kaptunk magar vezetőt,mert a fele látogató magyar volt. Azt kell mondjam hogy mára szeritem "túlsterilizálták" a helyet ami lehet jó is meg lehet hogy nem. Az ott lezajlott borzalmak mrá nem igazáőn jöttek át, az egész kiállításból nagy mértékben hiányoztak az emberek, holott igencsak erről kellene hogy szóljon ez a hely. Talán a legsúlyosabb résza szobányi haj, és cipő és egyéb gyüjtemény rész. HA félig szándékosan nem szakadunk le a vezetésről akkor pl kihagytuk volna a "magyar házat". A főbb nemzeteknek csináltak külön egy-egy kiállító épületet. Ebbe mi "leszakadtunk" és megnéztük. NA ez valahol már inkább olyan volt mint amire számítottunk. Kicsit "terror háza" érzésű volt. Ez még a gyerekeket is megérintette, mert voltak kiemelet emberi sorsok, kéeps instalációk.
Birkenau részbe már nem jutott időnk átmenni.

Külön emlitésre méltónak gondolom, hogy még a gyerekeknek is feltünt a különbség amikor átmentünk a Szlovák - lengyel határon, hogy mennyivel nagyobb a rend, és a tisztaság. Illetve egy darabig azon elmélkedtek hogy hogy lehet hogy minden ház legalább 3 szintes. Ez nagyon szórakoztatta őket hogy ezt keresték, hogy hol egy normál ház. Elég kontrasztos volt a szlovák út mentén látott "lepusztultsághoz" képest.
Egy ilyen hosszú hétvégét mindenkinek nagyon szivesen ajánlok Lengyel barátainknál.
"Wenger-Polak dwa bratanki" ((saját fonetikus átírás)
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina