Albena és a Modern Idők

Bulgária Albena

Ott-tartózkodás ideje: 2015. júl. 20.  - 2015. aug. 05. (16 nap)

0 hozzászólás I 723 látogató olvasta. Rögzítve: 2016. feb. 05. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar zati Beszámolója

Cimkék: Albena  Bulgária 

Albena - Mit kínál nekünk..?

Elsősorban homokos, széles strandot.
A víz hőmérséklete 23-25 fok, meleg időjárás esetén a part mentén 28 fok is lehet. A levegő 27-32 fok között, időnként melegebb, köszönhetően az öböl és a dombok nyújtotta mikroklímának.
A tenger sótartalma alacsony, a meder homokos, kövektől, éles kagylóktól, kellemetlen meglepetésektől mentes.
A víz időnként feszített víztükrű, időnként méteres hullámokkal csapkod, de ekkor is inkább szórakoztató erőpróbát jelent a hullámok közt ugrálni vagy a matracon fennmaradni, mintsem veszélyt. Leggyakrabban azonban enyhén hullámzik, a gyereket elbűvölve és remek játéklehetőséget kínálva a sekély parton. Ennek megfelelően kisgyerekes családoknak is ideális fürdőhely.
Egyetlen dologra érdemes odafigyelni: a két, rozzant állapotú stégtől tartsunk távolságot, részint mert kiálló, a homokban félig elmerült vas elemek, sínek (!) sérülést okozhatnak, részint mert időnkén neveletlen ifjak miatt üvegszilánkok is előkerülhetnek
itt. Esetleg mert ránk dől az egész. 2010-es első utunkkor még mindkettő üzemelt, viszonylag (a bolgár emberek ingerküszöbéhez mérten) "jó" - értsd: enyhén reznek - állapotban voltak. Minden esetre biztos volt, hogy amilyen vizes ruhában mégy fel rá, olyan vizesen is fogsz lejönni...
A strand homokját minden este traktorral és a síközpontokból ismert „ratrak” gépekkel rostálják át, összegyűjtve az úri közönség által szertehagyott szemetet, műanyag poharakat, szívószálakat, és minden más, felső-polietilén korszaki őstulok-maradványt. És gyorsan szögezzük le: korábban, máshol olvasott poszttal ellentétben NEM, nem hajt be a gép a homokozó gyerekek közé, nem darálja le őket… :)

Szolgáltatások és létesítmények

2014-ben 35 szálloda, 5 kemping és villasor, 40 étterem fogadja kb. 30 000 vendéget. A szállodák közül 22 rendelkezik úszómedencével, hat élménymedencékkel, csobbanókkal. A parton három helyen kínálják szolgáltatásaikat a vízi élmények szerelmeseinek a vízibicikli bérléstől a banán és korong vontatáson és a jetski bérlésen át az ejtőernyős vontatásig és sétahajózásig.
2014 augusztus elsején adták át a vadonatúj Albena Aquaparkot, 30 000 m2 területen, ultramodern szolgáltatásokkal és vízi attrakciókkal. Tenisz-, futball,- röplabda, gyeplabda, bowlingpályák, sportcsarnok, lovas- és golfpálya várják a sportolni vágyókat. Gyógyászati központ, gyógyszertár, három gyógyfürdő áll a gyógyulni vágyók rendelkezésére. Programok: Minden évben rangos nemzetközi sporteseményeket (pl. FIFA / UEFA korosztályos VB/EB selejtezőtornák, kandidáltak a 2014-es sakkolimpia rendezésére, igaz, végül Tromsøvel szemben alulmaradtak, illetve kutyakiállítások) rendeznek, gyakorlatilag minden második hétre esik egy esemény. Zenei koncertek, előadások inkább a kelet-európai, bolgár és orosz vendégek által ismert előadók szabadtéri, és általában ingyenes fellépései várják az érdeklődőket. Egy Andrej Zaharov koncert mindannyiunknak beleteszi a boogie-t a lábunkba... :)

Harmadsorban a vendégek jólétét

(és persze pénzét) célzó szórakoztató- és vendéglátóhelyeket.
Létezik itt Bazár, butiksor, tetováló szalon, retrofotó stúdiók, léghoki asztal, csocsó, gyerekeknek billegő-felülős játékok, de komplett vidámpark dodzsemmel, céllövöldével, rodeó-bikával is. A Luna Park kisgyerekekkel különösen veszélyes terület.
A játékok mellett vattacukor árus, főtt kukoricás kínálgatja áruját, valamint a divatos „élő szobrok” is várják, hogy némi aprót dobj a kalapba.

Retardált dolgokkal is meglepnek minket.

Elmaradhatatlan a műanyag billegőjátékok légiója is, melyeket nálunk a bevásárlőközpontokban lehet látni, amint Ödönke rángatja a (kikapcsolt, persze, mer' százast, azt nem, apád is épp kint cigizik, az is drága...) repülő-rakéta-szárnyas állat "vezérlőkarjait", miközben megfáradt tekintetű anyukája csomagokkal megpakolva kérleli: -Mostmár menjünk, jó, menjünk, lécci, gyere, lééééccci, jó..?
Na, itt körülbelül ötven ilyen áll beizzítva.
Ééééés reggel 6-kor már bekapcsolnak, valószínűleg kapcsolóórával, hehogy valaki lemaradjon az attrakcióról! Szép de egyben szürreális látvány: a reggeli (hajnali!) szürkületben áll egy felnyergelt böszme nagy nyúl, villogó szemekkel, és félhangosan játssza (hangszórón keresztül, nem hangszeren) - a Jingle Bells-t!
6- vagy mittomén'-hány D mozi, aki az ilesmit szereti - modjuk, én inkább akkor leszek megfeszülve érte, ha mozifilmeket vetítenek, nem csak rövid demó programokat a technika bemutatására.
A rossz nyelvek szerint a vetítő helyiségben aszemélyzet spriccel le vízzel, beépített emberek pedig a pad alatt kapkodnak a lábad után, hogy fullos legyen a sokdés fíling. Nem tudom, egyszer eljön a napja, hogy beülök kipróbálni...
A Leghülyébb Dolgok Versenyét nálam az elektromos roller nyeri, melyet a félhülye apukák néhány leváért kibérelnek egy órára, odaadják a teljesen hülye gyerekeiknek, akik sisak és veszélyérzet nélkül 30 km/órás sebességgel cikáznak az esti sétálóutcai forgatagban. Nyomják a dudát, dehát nem olvasták el a Használati Utasítást, miszerint a készülék hosszirányában menetiránynak szemben kilépő hanghullám NEM fékezi az eszközt. Szerencsére, 2014-ben már nem láttuk ezeket a kaszkadőröket. Valaki kivonta őket a forgalomból. A bódé bezárva... Tlán a váltság és a recepció..? Á, eddig dőlt a lé az agyasoktól. Talán a helyi hatóság. Vagy a darwini törvények...

Nem utolsó sorban a bolgár tradicionális és nemzetközi konyha remekeit kínáló éttermeket.
Ami közös ezekben a helyekben a változatos és többnyire jó minőségű ételek választéka. A grillezett-sült húsok, különleges fűszerezésű kebapcsok mellett érdekes színfoltot jelentenek a cserépedényben készült húsos-zöldséges egytálételek, mint a kavarma, a kebap, a sach.
A tengeri ételek kedvelői változatosan, ötletes szószok és ízesítők kíséretében, dekoratívan tálalt halételek között válogathatnak.

Egy kétszemélyes tál - négy főnek is elegendő volt :)

Aki csak csipegetne valami könnyűt, a bolgárok számtalan, zöldségen, juhsajton, oliván, esetleg halon alapuló egészséges salátát kínálnak, melyek akár húsok mellé köretnek is megfelelnek. Különlegesség a Tza-tza nevű, gyakran az étlapon nem is szereplő „tengeri desszert”, ami apró halak tömegének gyors ropogósra sütését jelenti, és amit gyakorlatilag csipszként fogyasztanak.
Aki pedig ragaszkodik az itthon is megszokott ízekhez, szinte minden étlap tartalmazza a rántott hús- rántott sajt- rizottó – spagetti – pizza vonalat is, amely, valljuk be, néha jól eső szünetet jelent a sok grillezett hús okozta jóllakottságban. Mindezt az éttermek viszonylag hasonló áron kínálják, melyről később bővebben beszámolnék.
Ami eltér ezekben a helyekben, az a „körítés”.

Az épület dizájnja és az ott látható műsor.
Ez óriási különbségeket mutat.
Ami biztos: az eltérő stílusú és kínálatú helyek egy dologba megegyeznek: az ételek frissek, jó minőségűek és változatosak, mindezt az itthoni éttermi áraknál 20-30%-kal olcsóbban kínálják szívélyes, a magyar vendégekhez alap esetben kedves kiszolgálással.
Hogy aztán kedves honfitársaink ezt mi mófdon hálálják meg, arról külön érdemes lesz szólnom.
Bővebben a vendéglátásról itt találhat kis összefoglalót, sokkoló képekkel :) :
http://bulgaria-albena.blog.hu/2015/01/06/egy_kis_vendeglatas

Minden esetre a bolgár tengerpart gyöngyszemét, Albenát jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti a homokos tengerpartot, a jó ételeket-italokat, és nem ragaszkodik az éjjel-nappali nyüzsgéshez.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina