Nyugger holiday

Albánia Tirana

Ott-tartózkodás ideje: 2017. júl. 12.  - 2017. júl. 19. (7 nap)

0 hozzászólás I 1 502 látogató olvasta. Rögzítve: 2017. szept. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar MartiSatya Beszámolója
Már tényleg csak néhány hét választ el bennünket attól, hogy befejezzük életünk aktív szakaszát, és élvezzük a nyugdíjas éveket. Persze vannak elképzeléseink a nyugdíjas évekről. Mindig is irigyeltük a holland, belga és német nyuggereket amikor egymással szemben állítottuk lakókocsinkat valamelyik hazai kempingben. Csak utazgatnak, pihennek gyógyfürdőinkben és még talán kevesebbet is költenek, mintha otthon lennének. Na, ilyen nyugdíjas évekre vágyunk mi is! Csak az a baj, hogy a magyar nyugdíjakkal bizony kevés európai országban lehetünk irigylésre méltó nyuggerek. Aktív életünk utolsó nyaralásán arra akartunk válasz kapni, vajon magyar nyugdíjak mellet meg tudjuk-e ugyanezt tenni? Vajon el tudunk-e repülni egy tengerpartra és ott egy hétig tudunk-e felhőtlenül nyaralni százezer Forintból, ketten? Ez azért elég nagy kihívás, ezért aztán tetszett is nekünk. Miért ne próbálnánk meg?

Tirana

Akkor, irány Albánia! Nos, ezt meghallva barátaink és ismerőseink leginkább a ’Meg vagytok Ti őrülve!’ felkiáltással reagáltak. És folytatták az albán maffiával, jobb esetben vérhassal, és minden egyéb szörnyűséggel. ’ Feltétlenül kössetek biztosítást!’ ( Minden utazásunkra szoktunk.) Ez még inkább erősítette elhatározásunkat. Ugyan mi történhet már velünk, túl a 63. éven! Albánia melletti döntésünket az is motiválta, hogy a Wizzair most indította újra a Malév-tól megörökölt államilag jelentősen támogatott nyugat-balkáni járatait. Mivel minden egyes repüléshez az állam kb. 8000 Ft/fő járul hozzá azt gondoltuk fillérekért utazunk majd Tiranába. Hát ez nem teljesen így történt, mert kettőnk repülőjegye oda-vissza 40 ezer Forintba került, amit nem neveznék bomba jó árnak. Ez is csak úgy sikerült, hogy az eredetileg tervezett vasárnaptól-vasárnapig utazást szerdától-szerdáigra kellett módosítani. Természetesen így a szállásfoglalásunkat is módosítani kellett, ezzel aztán buktuk is a százezer Forintos nyaralást, ami elméletileg lehetséges, de nekünk most nem sikerült ennyiből kihozni ezt a kiruccanást. ( Majd jövőre! ) Azért persze nyaralásunk költsége így is nagyon kedvező volt. Mivel hónapokon át figyeltük a Wizzair jegyértékesítését, meglehetősen rossz véleményünk alakult ki a légitársaságról. A Wizzair egy vállalkozás, és természetesen nyereségesen kell működnie, ezért úgy határozza meg az árakat, ahogy éppen ez számára a legkedvezőbb. De, azért azt olvasni márciusban egy 20 ezer Forintos repülőjegy mellett, hogy ’Ezen az áron már csak 2 hely van!’ , aztán egy hónappal később az időközben 25 ezer Forintra emelkedett jegyet 20%-os akcióban próbálják rád sózni 20 ezerért. Végül utazás előtt másfél hónappal megveheted 7900 Ft-ért. Ezt azért picit etikátlannak tartjuk.

Durres


Olvasgattunk fórumokat, útikönyvet, a külügy tájékoztatóját – ne igyunk csapvizet – letöltöttünk app-okat és már nagyon vártuk a ’nagy kaland’ kezdetét, az indulás napját!
A ’nagy kaland’ az igazából az volt, hogy landolásunk után néhány órával rá kellett jönnünk, hogy nincs ’nagy kaland’. Albánia egy európai ország, normális, jó fej emberekkel, európai értékekkel. Megérkezésünk estéjén még volt annyi időnk, hogy tegyünk egy hosszabb sétát Tirana főtere körül. Az Opera épülete előtt egy színpadon az opera zenekara adott koncertet az ’Opera me Jeans’ koncertsorozat jegyében. A színpad teljesen rendben, a zenekar két oldalán led-falak, amikre az egyes zeneszámokhoz előre elkészített animációkat, és néha az élő képet vetítik, a hangosítás tökéletes. Ez amolyan felnőtteknek szóló ’kakaó koncert’ volt , jazz, Metallica feldolgozás, a Monti Csárdást is játszották a Szkender-bég téren korzózóknak. Szóval így vártak bennünket Tiranában:Egész utazásunk során azt tapasztaltuk, hogy az otthoni buta sztereotípiákat azonnal elfelejthetjük. Albánia kétségtelen egy szegény balkáni ország, néha különleges szokásokkal, de mégis európai módon fedezhetjük fel látnivalóit, és ezt most még igazán kedvező áron tehetjük. A következő bejegyzéseinkben részletesen is beszámolunk utazásunkról. Készítek egy Google Maps térképes installációt is azok számára, akik kedvet kapnak az utazáshoz, mert talán ezek az információk hiányozhatnak legjobban egy út megtervezéséhez.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina