Mauritánia - Döbbenetes szegénység és félelmetes sivatag

Mauritánia Nouadhibou

Ott-tartózkodás ideje: 2008. jan. 21.  - 2008. jan. 21. (1 nap)

5 hozzászólás I 5 135 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. jan. 22. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar BamakoOngo Beszámolója

Cimkék: Afrika  Bamako  csapat  futam  határ  homok  Mauritánia  rali  sivatag 

Nyolc órás várakozás után éjfél körül átléptük a Marokkó - Mauritánia határt! Elképesztő az a fejetlenség, szervezetlenség és bürokrácia, amivel szembetaláltuk magunkat! A Bamakosok többsége 8-10 órát várakozott a határnál a marokkói kilépésre, komoly lincshangulat alakult ki a versenyzők között, hiszen volt olyan, hogy 5-6 órán keresztül semmit sem moccant a sor.

Miután végre véget ért az értelmetlen várakozás, vaksötetben kigurultunk a két ország közötti elaknásított senki földjere. Két helybeli fickó 10 euroért vállalta, hogy átvezet minket. Az össze-vissza kanyargó; többször elágazó földutat felrobbant kocsironcsok szegelyezték. úgy tűnik, megérte a guide... Az utolsó 6-700 méternél azonban magunkra hagytak. Mi vezettük tovább kis alkalmi konvojunkat, de szerencsére jónak bizonyultak megerzéseink és megérkeztünk a mauritániai határra.

A határőrök kis vonalas iskolás füzeteikbe jegyzetelték szorgosan az adatainkat (meg nyilván a kenőpénzből befolyt pénzt összegezték), mindezt egy raklapfából összetákolt bódéban, ahol még elektromos világítás sem volt és gyertyafény mellett irkáltak...
Az éjszakát a hivatalos kempingben töltöttük. Egy egész sereg katona vigyázott ránk, még másnap reggel is, amikor utolsókent elhagytuk a tábort.

Nouadhibou-ban aztán találkoztunk az igazi Mauritániával és a döbbenetes és európai embernek elképzelhetetlen szegénységgel. Ha a saját kontinensünkről hoznánk példát, akkor azt lehet mondani, hogy akkora a különbség Marokkó és Mauritánia között, mint Svájc és Albánia között. Hiába szeretnénk, nem tudunk mindenkinek ajándékot adni, úgyhogy még ez is plusz lelki megpróbáltatásként nehezedik ránk.

Az út a városig (pontosabban halászfaluig) egyébként gyönyörű volt, a tengerparton tenyérnyi kagylókat, partravetett törpecápát láttunk. A főváros, Nouakchott felé indultunk Nouadhibou-ból, útközben azonban letértünk egy térképen jelölt földútnál, hogy áthaladjunk egy nemzeti parkon, ami arról nevezetes, hogy számos költözőmadár pihenő- es fészkelési helye itt található. Az út párszáz méter után elfogyott, de korábbi tapasztalatainkon felbátorodva elindultunk "toronyiránt" a sivatagon át. Ez aztán a hamisítatlan Paris-Dakar érzés...

A sivatag elképesztő egyébként, olyan homokviharok vannak, hogy időnként csak kb, 50 m a látótávolság. Ha csak egy másodperc erejéig is lehúzzuk az ablakot, egyből tele lesz az ember szeme, haja, szája homokkal, nem beszélve arról, hogy a fényképezőgépeinkből és kamerából valószínűleg már sohasem tudjuk eltávolítani az apró szemcséket.

50 km/h-val tudtunk haladni csupán, de amikor lassítottunk, mintha betonfalba ütköztünk volna, nem ment tovább az autó. A homok fogságába kerültünk. Ki kellet pakolni a kocsit, és az eddig feleslegesnek latszó ásóval kiásni. Jó három órába telt, mire folytatni tudtuk az utat. Ezúton is köszönötet Attilának és Ferinek, a két kecskeméti bajtársnak, nélkülük nehezen tudtuk volna megmozdítani a kocsit!
A víz megint elkezdett melegedni, úgyhogy 90 km/h-s sebesség felett be kell kapcsolnunk a fűtést. Kint 32 fok, bent 52. És a homokviharok miatt semmi szellőztetés.

400 km volt a mai táv nagyjából, amit megtettünk, az éjszakát megint a nyílt sivatagban töltjük és holnap folytatjuk az utat Nouakchott felé.többi bamakoi beszámoló itt olvasható
BamakoOngo kapcsolódó élménybeszámolói:
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Gyevi - 2008.01.22. 22:24

Vav, le vagyok nyűgözve a gyors válasz okán, köszönöm. :-)))

BamakoOngo - 2008.01.22. 10:35

Kedves Gyevi!A fiúk telefonon jelentkeznek be naponta egyszer-kétszer (ahogy a lehetőségeik és a homokviharok engedik). Képeket is úgy tudnak küldeni, ha találnak netkávézót. (vagy egyezkednek a 86-os busszal ugye:))Az üzeneteiteket természetesen megpróbáljuk mindig átadni.

bmarti - 2008.01.22. 10:24

Vidámnak nehezen nevezhető a beszámolótok, remélhetőleg lesz jobb szakasz ennél, vigyázzatok magatokra!!!!!!

Gyevi - 2008.01.22. 09:10

Akkor a KFT kamuzott az egeszrol? Ooo, Afrika. Hajra, kitartas! Tobben kerdeztek tolem, hogy PONTOSAN MELYIKOTOK IRJA A BESZAMOLOKAT...

FLali - 2008.01.22. 07:29

durvul a helyzet.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina