Nouakchott - döbbenetes kontrasztok

Mauritánia Nouakchott

Ott-tartózkodás ideje: 2008. jan. 23.  - 2008. jan. 23. (1 nap)

3 hozzászólás I 6 956 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. jan. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar BamakoOngo Beszámolója

Cimkék: Bamako  csapat  futam  halpiac  Mauritánia  rali  szegénység 

Sziasztok!

Annyira jók a netcafek itt Nouakchottban, hogy úgy döntöttünk itt maradunk.
Tegnap a hírek után a városba vetettük magunkat, jó kis kecskehúsos rablóhús után végre volt időnk világosban és jóllakottan városnézésre. Kár, hogy pont azt a várost fogtuk ki, amiben a halpiacos tengerparton kívül az egvilágon semmi említésreméltó nincs. A várost csak az különbözteti meg a sivatagtól, hogy házak vannak benne, így a homokvihar kicsit kevésbé érvényesül a házak szélárnyékában.

A legborzasztóbb szegénység, amit valaha láttunk, beleértve Mela pakisztáni, Serbán algériai és az én indiai még nyugat tibeti tapasztalataimat. Homok, homok, homok mindenütt.
A kontrasztok döbbenetesek: a legújjabb BMW, Merci és Toyota terepjárók, sportkocsik rongyolnak el a homokban üldögélő nincstelenek mellett. Semmiféle városias település szerkezete sincs a FŐVÁROSNAK. Egy irtó nagy falu. Persze ott meredezik AZÉRT a Novotel. Fura, hogy két, szemmel láthatóan dúsgazdag villa között is ott egy szeméttelepen kecskéit terelgető rongyos kissrác. Fura fintora a genetikának, hogy feltűnően gyönyörűek és jókedvűek az emberek. Az, hogy az itteni feketék muzulmánok, csak hab a tortán.


Nem akartunk VG ajánlotta szállodába, kempingbe menni, mert úgy találtuk eddig, hogy jóval drágábbak és pökhendibbek, mint azt a színvonalúk és a helyszín diktálna.
Úgyhogy elő a Lonely Planet, irány a belvárosi (értsd: milliós falu közepi) Auberge Mentana. Nem akarjuk elhinni, egy kivilágítatlan mellékutcában, tengelyig süllyedve a porban elakad a terepjárónk, koszlott porták között világító neon felirat. Belépve édenkert, fordulnánk vissza, hogy biztos eltévedtünk, kemény zsírra fognak levenni egy ilyen szuper helyen, egy inas unszolására megnézzük a tetőteraszon lévő sátrat. Két, rendes beduin sátor van felépítve, bennük a közös részből nyiló moszkitó baldachinok a szeparék. Körben gyönyörű szőnyegek. Kiderül, igaz a Lonely állítása, ezres (Ft) egy éjszaka. És csak most jön a java: az épületet körbevevő magas kerítésfal egy kis oázist fog közre, mimozafák, stb. Jaipurban éreztem hasonlót a szinten Lonely ajánlotta Evergreen Guesthouse-ban. Se a város zaja, sem a por nem hatol ide be. De nem elhanyagolható az sem, hogy a nyomasztó szegénység sem tolakszik élénk.
Jól telik az este, az ORIGO technikailag és emberileg is jól felkeszült csapata tök véletlenül szintén ide téved. Megosztjuk a sátrat. Reggel ők tovább, mi a Lonelyban highly recommended halpiacra taxizunk, ott ismét összefutunk a VW transporteresekkel, kiderül, ők motorcsere miatt várnak, és csak du. 4 körül sűrűsödik be a piac.

Sikerül meggyőzni Serbánt, akinek már viszket a talpa, maradjunk. Nem bánjuk meg. Nem tudom, hány ilyen lehet még a világon, mintha az egész város apraja, nagyja itt lenne. Sok kilométer hosszan birkák ezrei rajzanak ki- be, hatalmas afro csávók fejükön mázsányi hallal futnak a partközeli piac felé, itt-ott lecsempészve egy-két halat a fejtetőn levő kosárból a kabátzsebbe, onnan, ha az őr nem látja, visszafelé az unokaöcsinek, aki úgy tesz, mintha csak verekedne a haverral, de fölkapja a halakat és passz anyunak. Majd irány a FEKETE piac.

Elment a nap, de szabadulni nem tudunk, irány vissza az auberge. Fájdalom, de Feriékkel nem tudunk kapcsolatot teremteni, tegnap megunták a tökölésünket, és továbbálltak. Innen üzenem, ha olvassátok, holnap este Kiffa! Egyébként a csapatok fele ugyanígy kivett egy nap szabit, na csa!
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
kisssnora - 2008.01.24. 16:33

hány nap van még? mikor értek Bamakoba?

Misut - 2008.01.24. 12:37

Nagyon jó a beszámoló, a kajáról ha lehet írjatok többet! A képek mindent elárulnak a hangulatról, a flickr -en vannak még ilyen jók!A Bamaco.org csak egy öntömjén!

Gyevi - 2008.01.24. 12:09

Nagyon szep kepeket raktatok fel megint sracok. Nem akarok bunkozni, de ezerszer emberibb pillanatokat osztotok meg velunk, mint a Bamako-s honlap. Koszonjuk.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina