Uganda a felfedezésre váró afrikai ország (elsõ rész)

Uganda

Ott-tartózkodás ideje: 2008. máj. 14.  - 2008. máj. 22. (8 nap)

7 hozzászólás I 14 628 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. aug. 04. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar ErikaMaster Beszámolója

Cimkék: Afrika  csimpánz  gorilla  majom  oroszlán  safari  szafari  szegénység  Uganda 

Ahonnan a történet indult...

Utazási szakmában dolgozom. Egyik barátom ragaszkodott hozzá, hogy bemutasson nekem egy hölgyet, Marinkát Ugandából, 20 éve már járt itt, ő is utazási irodás. Marinka gyökereit kereste hazánkban, magyar származású és immár 15 éve az egyik legnagyobb ugandai utazási iroda egyik vezetője, aki imádja Ugandát.

Vajon mi a rajongás oka? Mitől más Uganda mint bármely egyéb afrikai állam? Mitől van az, hogy aki egyszer ott jár, visszatér. Máshol is van esőerdő, 8000 méter magas hegy, gorillák, csimpánz...miért épp Uganda? "A választ akkor találod meg, ha személyesen megtapasztalod" - mondta Marinka.

Afrika Uganda térkép 2008 - Ongo.hu

Az utazás - életre kelt filmek...

Az út során folyamatosan filmek, mesék jutottak eszembe, amiket itthon láttam. Életre keltek..Frédi és Béni avagy a két kőkorszaki szaki háza csodálatos szálloda formában, Eddie Murphy Rwuanda királya a fodrásznál, Mougli a Dzsungel könyve, Csipkerózsika ahogy a királyfi átvágja magát a sűrű bozóton, Dustin Hoffmann filmjei a moszkitóháló alatt alvó vírusfertőzés gyanús egyénekről akik felgyógyulnak...

Brüsszeli átszállással, 8-9 órás repülőút után érkezés Uganda, Etebbe repülőtérre. A gépen többször is bemondták, hogy "Bujumburán" (ejtsd: budzsumbura) keresztül érünk oda, ami nekem, mint "első" közép-afrika utazónak, nem sokat mondott. A leszállásnál néztem ki az ablakon. Pici reptér, katonai kisgépek, autók körülöttünk. 10-15 utas tőlünk ki, kintről be és indultunk tovább. Ekkor tudtam meg, hogy Burundiban voltunk! Két ország egy csapásra!

Etebbe, kicsi, de nagyon jól szervezett repülőtér. A szó jelentése, karosszék. Körülöttünk több kisebb és nagyobb nemzetközi légitársaság gépei bizonyították a repülőtér valóban sűrű és nemzetközi forgalmát. VÍZUM szükséges, amit a helyszínen ütnek be az útlevélbe, 50 USD az ára és azonnal ki is állítják róla, kérés nélkül, a hivatalos számlát! Sárgaláz elleni oltás kötelező, kiskönyvemet kezemben tartva készültem az ellenőrzésre, de nem kérték.
Leszálláskor két dologra gondoltam: a bőröndöm ami eltűnhetett és a párás, meleg levegőre ami meg fog csapni ha kilépek. Bőrönd megérkezett, párás levegő pedig nem annyira párás mint pl. Tunéziában vagy Egyiptomban. Májusban, Ugandában ősz van és 25-27 fok. Kellemes időjárás, napsütés aminek erejét felhők tompítják és a lágy szél.

A reptéren boltok, üzletek, étkezdék csak mindez kicsiben, kedvesen, afrikai érzést sugallva a faragásokkal, dobokkal, ékszerekkel. Mercedes autóval egy angolul jól beszélő, udvarias, jól ápolt fiatalember és Marinka a helyi utazási iroda vezetője várt minket.

Afrika Uganda napfelkelte 2008 - Ongo.hu

Sötétben, éjjel 11 órára érkeztünk meg Kampalába, fél órás autózás után. A városig vezető úton nagy volt az élet. Megdöbbentő volt, hogy sötétben, közvilágítás nélküli utak mentén, időnként vályogból, néha téglából épült kicsi telepek követték egymást, az utak mentén fekete bőrük miatt még sötétebb árnyaknak tűnő emberek özöne jött-ment, előre-hátra, keresztbe–kasul, látszólag céltalanul. Az utak leginkább egy autó számára elegendő szélesek, de az út menti "árnyak" igen ügyesen térnek ki az autók elől. Elneveztem az országot az "árnyak országának". Az árnyak, szorgos emberek voltak, akik termékeiket vitték egyik faluból a másikba, cserekereskedés céljából, vagy éppen udvarolni mentek.
Az autóutak szűkek. A szembe jövő autók úgy jelzik egymásnak, hogy milyen távolságra fognak egymás mellett elsuhanni, hogy a belső indexük villog. Az út mentén suhanó falvak sötétségét egy-egy petróleum lámpa, és néha egy-egy trafóház mellé telepített központi lámpa világítja meg.

Szegénység...?

Igen, van. Afrika szegény kontinens. Uganda is. De itt a szegénység mást jelent. A közművek hiányát, az egészségügyi szolgáltatások hiányosságait, a készpénz hiányát, a saját lakások hiányát jelenti inkább Nincs alultápláltság, éhínség sincs a rengeteg gyümölcs miatt, óriási teaültetvények az egészséges italt, a sok – sok kecske, a marha, a halak a tejet és a húst biztosítják. Az út során egy forgatócsoporttal és egy alapítvány képviselőivel utaztunk, akik az Uganda északi részén lévő menekülttáborokról forgattak.
Minden segítségre szükség van, de mint megtudtuk a leginkább nem pénzt várnak, hanem iskoláknak tollat, papírt, könyveket, oktatási eszközöket.

Afrika Uganda szegénység 2008 - Ongo.hu

Ami meglepett...
Az emberek jól ápoltsága. "Eddi Murphy, Rwuanda jövendő királya ahogy első lépésként egy fodrászatba lép be, ahol mindig teltház van" – és valóban. A fodrász a legfelkapottabb foglalkozás és elfoglaltság. A nők hajkoronái kéthetente fodrászhoz mennek és változatos színekben, formákban az utolsó divat szerint térnek vissza gazdáikkal az utcákra, a vályog házakba és sétáló árnyak formájában az utak mentére.

A ruházat...

Piacaik egy kínai piac hangulatát idézik, kicsit rosszabb kivitelben. Ahol van hely, ott megáll az eladó és elindul a csere-kereskedelem ami egyébként a kiskereskedelem módja itt. Miután készpénzük nincs, ez az árubeszerzés módja. Itt a hamisított márkás áruk, termékek ezreiből lehet ...lehetne ha ki mernénk szállni az autóból...választani. Így az emberek jól öltözöttek, csinosak még az út menti férfi "árnyak" is hófehér inget, zakót, nadrághoz övet, viselnek. A hölgyek ruházata színes, vidám.

A kommunikációs technika...
A városban nem meglepő, de a pici kis vályog falvak között sétáló emberek kezében lévő mobil telefon igen. Az ország legkisebb falvában is van vétel amit a sűrűn telepített adótornyok biztosítanak. A multik már bent vannak az országban!!!
A vályog falvak több házában is ki van írva, hogy ott lehet telefont, tartozékot, kártyát venni. Ami megdöbbentett a következő felirat néha már téglaháznak is nevezhető kunyhókon, 5-6 falunként egy db biztosan: "internet coffee-house". Bent egy db számítógép, a házból egy db ócska kábel ami egy rozoga, lábát épp kitörni készülő oszlop tetején lévő zsinórhoz kapcsolódik. EZ a hely, a környék "regionális központja", közösségi háza. De miután ez egy db szobát jelent, ahol egyébként a tulajdonos lakik is (jobb esetben egy függönnyel leválasztva), az élet itt is, mint minden kis faluban, kint zajlik az utcán, éjjelig.

Városba költözés?

Nem jellemző. Egyenlőre... de már elindult a folyamat. Egy családban 4-12 gyerek születik, születésszabályozás nincs. A pici kis földeket a "nagycsaládok" együtt művelik és gondoskodnak az öregekről, mint ahogy 20-30 éve nálunk is jellemző volt, vidéken az együtt lakás aminek nagy előnye volt a családok összetartozása. A földet nem adják fel. A fiatalok közül már páran bementek a városba, de miután ott alkalmazottként kevés lehetőség van elhelyezkedni, csak azok maradnak bent, akik tehetségesek, jól és becsülettel dolgoznak. A mi kísérőnk az utazási irodának dolgozik, idegenvezetőként vagy gépkocsivezetőként, több éve. Megbízható, jól beszél angolul és profi vezető az időnként "horror" utakon.

Átlagkereset 50 USD /hó/fő!

Aki a városban dolgozik (üzletekben eladó, éttermek, szállodák, taxik, bankok stb.), ők sem engedhetik meg maguknak, hogy egy lakást béreljenek. Egy lerobbant kis szoba, kinti wc-vel, egy ággyal, a városközponttól távol, amiért KB 100 USD-t fizetnek havonta. A városiak már jobban keresnek, bejelentett munkaviszonnyal rendelkeznek és fizetik utánuk a járulékokat is.

A fejlődés útja...

A befektetők beáramlása. Állítólag egy jó üzletember, azonnal meglátja az "üzleti lehetőséget" az országban. Leglátványosabb példája ennek azok a csodálatos 4-5* szállodák, amik minden igényt kielégítenek, afrikai stílusra hangolva. Egyedi, afrikai hangulattal, csodálatos építészeti bravúrokkal megépített szállodák, lodge-ok (luxus bungalók) nőnek ki a földből, munkát biztosítva a helyieknek. A vezetőség, a management szinte mindenhol külföldi, nagy kapcsolati tőkével, haver-barát –üzlettárs összefonódásokkal uralják a "felső szintet". A bankrendszer is nagyon fejlett és könnyen kapnak hitelt a vállalkozók.

Afrika Uganda szálloda 2008 - Ongo.hu

Szállodák ...
Ahol mi laktunk egy négycsillagos szálloda. A reggeli a legtöbb helyen nem büféasztal, hanem egy szűkített büféasztal választék mellett, étlapról választható reggeli (amerikai, kontinentális, full breakfast (minden ami egy büféasztalon lenni szokott, egy tányéron felhalmozva). Az ételek között ritka a helyi specialitás. India, thai, görög ételek, halak, európai gyomor számára teljesen emészthetően elkészített ízletes, baktériumoktól mentes, finom ételek várnak a szállodákban. Italok választéka is megfelel egy európai 4-5 csillagos szálloda választékának. Az árak pedig jóval alacsonyabbak mint nálunk. 20-25 USD egy salátatál, marha-steak rizzsel vagy burgonyával, édesség, hozzá italok whisky, kávé, 2 üdítő és 2 sör/ vagy 4 dl finom dél afrikai bor 25 USD.

Ételek

A burgonyapürének látszó köret, az banánpüré. Nagyon sok étel készül banánból. A spenót is gyakori köret, édesség címszó alatt pedig a gyümölcstál mindenhol megtalálható. Gyümölcsöt reggelire is felszolgálnak. Érdemes a lekvárokat megkóstolni, a mangó lekvár különleges. Utcán az illatok csábítóak, de nem szabad ott enni. Nem azért mert "tisztátlan", hanem az európai gyomor számára nem annyira emészthető. A marhahús keményebb mint megszoktuk, a kecske is "izmos" hús inakkal. A csirke finom, porhanyós. Szeretik a fűszereket használni. Egy-két szabály be kell tartani. Az utcán készülő, illatos csemegék nem nekünk készülnek!


A végére tartogattam a beszámoló azon részét ami miatt MEG KELL NÉZNI UGANDÁT és ami miatt MÁS MINT a többi afrikai ország! Élményeimet a következő részben olvashatjátok:
http://www.ongo.hu/elmenybeszamolok/2625
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
deakt - 2008.07.18. 12:30

Meg Marburg-vírus is van.

mojoking - 2008.07.08. 00:57

Mas reszrol tenyleg redekes a leiras, foleg, hogy a semmibol hirtelen megjelent egy banner, ami hogy-hogynem pont egy ugandai utat akar minden aron az Index olvasoira tukmalni....

mojoking - 2008.07.08. 00:55

Na csak tenyleg egy-ket apro kiegeszies."Itt a hamisított márkás áruk, termékek ezreibol lehet ...lehetne ha ki mernénk szállni az autóból...választani"Ha valoban egy helyi idegenvezetovel utaztal volna (amit mondjuk nagyon nincs jogom megkerdojelezni), akkor eszetekbe sem jutott volna barmilyen atrocitastol tartani.En rengeteget setaltam Kampalaban, es soha, meg csak egy rosszindulatu pillantast sem vetett ram senki, legyen az akar ejszaka, vagy nappal.

Maoelvtars - 2008.05.27. 10:42

A pontatlansagok nem jelentenek problemat, attol a beszamolo meg elvezheto.De minthogy ez marketingszagu beszamolo, igy elvarhato lenne, hogy a tenyek tenyek legyenek, mert kulonben megkerdojelezodik az egesz hitelessege...

vargakdv - 2008.05.27. 08:56

Csak még egy pontosítás.Az ugandai reptér neve Entebbe és nem Etebbe, ahogy kétszer is szerepel. A reptér az 1976-os gépeltérítéssel vált hírhedtté. Ide térítették palesztin és német terroristák az Air France Tel Aviv-Párizs járatát, és innen mentett ki az izraeli titkosszolgálat több mint 100 utast egy kommandós akcióval. A sztoriból film is készült.

vargakdv - 2008.05.26. 15:11

"Eddie Murphy Rwuanda királya" A filnben valójában "Zamunda" hercege (Prince Akeem,)ami egy kitalált ország ellentétben Rwuanda-val."Máshol is van esőerdő, 8000 méter magas hegy,...miért épp Uganda?" Ugandában nincs 8000 m-es hegy, Afrika legmagasabb (nem Ugandában!)pontja a Kibo (Kilimandzsáró)nincs 6000 m (~5900 m).

vargakdv - 2008.05.26. 15:11

"Eddie Murphy Rwuanda királya" A filnben valójában "Zamunda" hercege (Prince Akeem,)ami egy kitalált ország ellentétben Rwuanda-val."Máshol is van esőerdő, 8000 méter magas hegy,...miért épp Uganda?" Ugandában nincs 8000 m-es hegy, Afrika legmagasabb (nem Ugandában!)pontja a Kibo (Kilimandzsáró)nincs 6000 m (~5900 m).


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina