Sóvárosi szombat

Ausztria Salzburg

Ott-tartózkodás ideje: 2009. szept. 12.  - 2009. szept. 12. (1 nap)

5 hozzászólás I 3 756 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. okt. 07. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: Alpok  Ausztria  folyó  hegy  kastély  Salzach  Salzburg    UNESCO  vár  Világörökség 

Ha kicsit felnézel: Hohensalzburg. Ha magad elé: Mozartkugel. Ezzel a két szóval el is lehetne mondani, mi vár a gyanútlan turistára Salzburgban. Kis túlzással. De a túlzás mellé nézzük mi is társul hozzánk sóvárosi kalandunk során:

Mindig fél az ember, amikor szervezett körutazáson vesz részt, hátha nem jön össze a megfelelő létszám, és az utazási iroda mégsem bonyolítja le rég dédelgetett álomutazását. Persze több várost álmodik az ember, ha nem egy impozáns egész kontinens, vagy fél világot átszelő expedícióra indul, hanem csak "szomszédol". Bevallom: Salzburgra én nem költenék 40 ezreket, három napra, mint amiket a legtöbb iroda hirdet. E város prímán elérhető és bejárható egy nap alatt. Legalábbis, ha az ember a Dunántúlon lakik.

Pénz szűkében, de utazástól hevülten vágtunk bele eme egynapos kisbuszos útba, melyre csak azért mentünk el, mert az egy héttel szintén ezzel a társasággal tervezett wachau-i kaland meghiúsult. Már hajnali 4-kor autóba pattantunk, hogy a megbeszélt helyen találkozzunk a csoporttal. Nem is ért nagy meglepetés minket, amikor szembesültünk a ténnyel, hogy itt is mint mindig átlag nyugdíjasok voltak túlsúlyban. Vagy mi jelentkezünk mindig fura utakra, vagy a fiatalok tényleg nem preferálják az efféle utakat. Mindegy. Nagykanizsáról indultunk, Körmend, majd Graz felé, és különösebb akadályok nélkül kb. délután egyre már ott álltunk a Hohensalzburg felvonója előtt. (Ha valaki esetleg nem lenne jártas abba, amit írok, annak elárulom, hogy így nevezik a város fölé magasodó várat.) Az épületegyüttes amúgy állítólag Közép-Európa legépebben megmaradt vára. Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, de szép, az biztos. Mint írtam, ide felvonóval is fel lehet jutni, illetve akinek bírja a lába, gyalog is megteheti a távot. Természetesen utóbbira jóval kevesebben vállalkoznak, függetlenül attól, hogy olcsóbb lenne úgy a belépőjegy. A várkastély több kiállítást is magába foglal: harcászat, világháborúk, játékkiállítás, szakrális bemutatók, szóval nem csak üres tereket láthatunk. Kb. az összes fal fehér, ill. márvány színek dominálnak... mint az egész városban.

A városban, ami amúgy egy az egyben barokk. Pont egy olyan korstílus, melyet nem szeretek (mondom ezt úgy, hogy művészettörténetet is tanítottam). De itt, e közegben, e színekkel másképp hat. Más mint a magyar barokk: sokkal szebb, sokkal tisztább... és ami a lényeg: egységesebb. Az egész történelmi belvárosra ez jellemző. Van pár szakrális épület, mint pl. a Szent Rupert dóm, mely környezete szinte csak platzokból (azaz terekből) áll. Érdekes, de növényt csak elvétve lát az ember az utcákon: szinte mindenhol mellőzik a fákat, bokrokat díszítő elemként.

Mivel Salzburg igazán nagy neve Mozart volt, ezért a város a híres zeneszerzőre is próbál építeni. Függetlenül attól, hogy sosem alkotott itt semmi nagyot, az utókor városlakói látszólag büszkék a mesterre, és múzeummá avanzsálták szülőházát. De ha jól tudom, akkor későbbi házát is műemlékké nyilvánították.

És itt jön a képbe a Mozartkugel, amit mindenki ismer. Mert ugyan ki ne találkozott volna a híres Mozart-golyóval? De ha valaki százszámra akarja nézni, és csak ilyen édességeket áruló boltot akar látni, akkor már ezért érdemes eljönnie ebbe a városba. Persze itt drágább, mint kishazánkban (merthogy azért itt azt is meg kell fizetnie a polgárnak, hogy autentikus helyen kapja meg).

A város egyik leghíresebb utcájának különlegességét a falból kiálló cégérek adják. Ennek évszázadok óta hagyománya van, csakhogy a város (más városokkal ellentétben) nem enged e utcába olyan üzleteket, melyek nem készíttetnek saját cégért maguknak. Itt még a McDonald's-nak se szokásos piros-sárga a jelzése ennek köszönhetően.

Annak ellenére hogy az Alpokban voltunk, és az előzetes időjárás jelentés is esőt jósolt nekünk, feltűnően jó időnk volt hőmérséklet szempontjából. Az, hogy nem vakított a Nap egész jó hangulatot kölcsönzött a városnak.

És hogy mi újság a sóval? Azt nem tudom. Elégedjen meg mindenki azzal aki egy napra jön, hogy a város neve ezt sugallja - de ha többre vágyik, akkor a környéken kell inkább szétnéznie.

Összességében - azon túl, hogy az érdemeit felsoroltam - azt mondhatom, hogy láttam már szebb, láttam már hangulatosabb várost is, de Salzburg mindenképpen megér minimum egy napot.
Feltöltve: 2009. szept. 13.
Értékeld az élménybeszámolót!
9.3 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Koga - 2010.03.09. 09:28

Köszönöm szépen! (^_^)

JZsofia - 2010.03.07. 19:35

Nagyon érdekes és részletes beszámoló lett. :-) Gratula hozzá!

futestechnika - 2009.10.10. 10:02

Írhatsz külön is egy rövid szösszenetet,nem bánnám:))))

Koga - 2009.10.10. 09:02

:)) Köszönöm. ^_^ Azt majd megteszi más helyettem. Igaz, tényleg nem írtam róla egy kukkot sem, de utólag belepiszkálni már nem az én műfajom. :(

futestechnika - 2009.10.09. 20:13

Jó! De azért írhattál volna kissé a vár történetéről,olyan jókat tudsz összeszedni,hogy szívesen olvasom, meg tanulok is belőle. Tanár úr több szorgalmat:))))!!!!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina